Tot nut van Nederland

tot-nut070ROSENDAAL Joost

Tot nut van Nederland : polarisatie en revolutie in en grensgebied, 1783-1787

Nijmegen : Vantilt, 2012, 285 p.

ISBN 978-94-6004-059-7

HO 467

Résumé éditeur :

Bomexplosies, moordaanslagen, protestmarsen, schermutselingen en massale plunderingen : Nederland verkeede in de jaren 1780 in een staat van burgeroorlog. Tegenover hervormingsgezinde burgers die zich patriotten noemden, stonden behoudende orangisten. De polarisatie tussen beide groepen zweepte de patriotten op tot revolutionaire stappen. Zij wensten eeen eind aan de corruptie en bepleitten een eerlijke lastenverdeling, godsdienstvrijheid, een ongecensureerde pers en een democratisch gekozen bestuur.
Wie en wat veroorzaakten deze polarisatie ? Hoe kon deze dynamiek tot burgeroorlog en revolutie leiden ? Voor een antwoord op deze vragen richt Joost Rosendaal de blik op de Langstraat en het Land van Heusden en Altena – een gebied waar de spanningen in het bijzonder hoog opliepen. Het lag niet alleen op de grens van Holland en Brabant, maar was ook in adere opzichten een grensgebied : tussen noord en zuid, tussen klei en veen/zand, tussen protestant en katholiek.
De patriotse machtsgreep in Heusden domineerde wekenlang de Nederlandse kranten. Zelfs aan het Franse hof werde het nieuws op de voet gevolgd en in Holland zorgden de ontwikkelingen voor een radicalisering van de patriottenbeweging. Tot nut van Nederland biedt een nieuw inzicht in de patriotse fase van de Nederlandse Revolutie en de ontwikkeling van een nieuwe politieke cultuur.

Axe de recherches :

  • Équipe 3 : Du local aux empires : appartenances, institutions, conflits

Vous aimerez aussi...

Rechercher dans OpenEdition Search

Vous allez être redirigé vers OpenEdition Search